Internationella kunder betjänas från Borgå

Vad består bra kundservice av? Frågar man artificiell intelligens är det bland annat professionalitet, vänlighet, effektivitet och lösningsorienterat. Tydlig kommunikation och förståelse för kundens behov är också viktigt. Dessa funktioner finns på Enervent Zehnders kontor i Borgå, där Alexandra Lönnroth och Tira Grönlund servar inte bara inhemska utan även europeiska kunder och partners i ventilationsfrågor.

Alexandra har ursprungligen kommit till företaget redan 2009. Efter ett par år borta har hon varit rådgivare och hjälpt bekanta och nya kunder sedan förra året. Tira har varit en del av Enervent Zehnder-teamet i tre år.

Kundtjänstteamet stödjer inte bara kunder utan även kollegor 

För Alexandra och Tira finns det ingen vanlig arbetsdag, alla är lite olika. Arbetsbeskrivningen för båda inkluderar säljstödsfunktioner, det vill säga kundservice, bearbetning av beställningar och erbjudanden samt svara på kontakter. Dessutom gör Alexandra olika marknadsföringsuppgifter en del av tiden, tar fram material för försäljning och underhåller innehåll i olika kanaler. På motsvarande sätt bistår Tira utöver försäljningen även ekonomiavdelningen med att till exempel oklarheter i faktureringen. Han arbetar även som SAP-supportperson. Båda är överens om att arbetet är lagom variation och dagarna går snabbt.

Inledningen av året har varit hektisk av flera anledningar. Under våren togs hela koncernens gemensamma affärssystem i bruk och samtidigt pågår varumärkesförnyelsen av Zehnder-gruppen, vilket syns för kunderna i bland annat märkningen och förpackningen av aggregat. Dessutom har två Cooler-aggregat släppts som nyheter under det senaste året, vilket har väckt kundernas intresse.

Enligt Alexandra syns snabbt olika exceptionella situationer i kundtjänstens vardag.

– En normal arbetsdag för kundtjänst inkluderar att lägga in beställningar i företagets affärssystem, underhålla onlinebutiken och generellt kontrollera hela driftprocessen. Till exempel är en enstaka komponentbrist också uppenbar hos oss, då de utlovade leveranstiderna för ventilationsutrustning förlängs. Vi har i alla fall alltid kontakt med produktion och lager angående leveransförfrågningar.

Den tekniska supportpersonalen är en viktig partner till kundtjänstteamet då man reder ut kvistiga frågor. Tekniska supporten kan aggregatmodellerna utan och innan och de kan snabbt hitta en lösning på alla frågor som kunderna har.

Var kommer kontakterna ifrån? 

Kundtjänst får flest kontakter från företags- och konsumentkunder i Finland och Sverige. Vi har även då och då kontakt med kunder i Norge, även om det finns ett eget säljbolag vid namn Exvent där. Dessutom får vi meddelanden från Centraleuropa, till exempel Tyskland och Frankrike. Ibland behöver vi hjälp av översättningsprogram när vi ska lista ut dem. Självklart servar vi även våra egna återförsäljare i olika länder, säger Tira.

Alexandra och Tira är särskilt överens om en sak. Det bästa med deras arbete är kollegorna på Enervent Zehnder och den avslappnade arbetsatmosfären. Dessutom värmer underbar feedback och meddelanden från kunder kundtjänstteamets sinnen mitt i rusningen.

Du kommer också att träffa vårt kundtjänstteam på Finnbuild- mässan i oktober i Helsingfors. Välkommen till avdelning 6 d 48.

Energieffektivitet, kvalitet och design i världsklass

Zehnder Group grundades 1895. Idag tillverkar företaget produkter och system för värme, kyla, ventilation och luftrening inomhus. Tillsammans med energieffektivitet styrs företagets produktutveckling av snygg design.

Namnet på detta schweiziska familjeägda företag kanske ännu inte är bekant i de nordiska länderna, men många av dess produktvarumärken är välkända på den internationella marknaden, med några som till och med uppnår ikonisk status. Zehnder Group utvecklar och tillverkar sina produkter i 14 egna fabriker och säljer dem i mer än 70 länder. Enervent Zehnder blev en del av gruppen för sex år sedan. Alla företag i Zehnder Group har högkvalitativa och avancerade produkter gemensamt. Det beskrivs också av sloganen ”Always the best climate”. 

Andrei Leventcov har arbetat inom Enervent Zehnders exportförsäljning i över 10 år och han är för närvarande medlem i Zehnders internationella säljteam.

– Enervent Zehnder är experten när det kommer till ventilationslösningar i det nordiska klimatet. Det finns dock fyra olika produktlinjer inom Zehnder Group, där ventilation bara är en av dem.

Förutom att tillhandahålla behaglig rumsventilation erbjuder Group designradiatorer, värmande och kylande tak samt industriella luftreningssystem.

– Även andra Zehnder-produkter får ett starkare fotfäste på de nordiska marknaderna, säger Leventcov.

Tre speciella styrkor

Vi frågade Andrei Leventcov vad som skiljer Zehnders produkter från andra på marknaden.

– Jag skulle säga att det finns tre kärnstyrkor. För det första investerar Zehnder mycket iproduktutveckling. Företagets produktutveckling drivs av energieffektivitet, men som en andra punkt har Zehnder tagit in designers i världsklass för att hjälpa till i processen. Som ett resultat finns det premiumprodukter som tillgodoser mer kräsna smaker och för fastigheter där inredningen spelar en nyckelroll i beslutsfattandet. Den tredje styrkan är kvalitetskontroll och de relaterade processerna, som är exceptionella.

Enligt Leventcov är Group stolta över att säkerställa att alla produkter fungerar felfritt när de lämnar en fabrik. Samma Zehnder-standarder gäller för alla fabriker, oavsett i vilket land de är belägna.

Kan en radiator vara ett konstverk?

Andrei Leventcov påpekar att det finns kulturella skillnader när det gäller vilka produkter som är populära och varför.

– I Finland, Sverige och Norge har vi ofta golvvärme i badrum, vilket gör att det inte behövs några handduksradiatorer. Dessa är dock mycket populära i många andra europeiska länder. En handduksradiator i badrummet kan ge extra komfort och fungera som ett designelement.

Han konstaterar att detsamma gäller radiatorer i allmänhet. I de nordiska länderna är radiatorer ofta ganska enkla och mestadels vita. De är med andra ord praktiska men inte speciellt dekorativa.

– Den förmodligen mest kända Zehnder-produkten är den ikoniska rörformade radiatorn Charleston, utvecklad på 1930-talet. Den är marknadsledande och finns i olika storlekar och färger. Dessutom är Zehnders Arteplano radiatorer som verkliga unika konstverk.

– När man blir bekant med produkterna och olika märken börjar man märka dem överallt. Charleston radiatorer finns till exempel på den nyligen renoverade Helsingfors flygplats.

Är du intresserad av att veta mer om Zehnders produkter? Du kan kontakta Andrei Leventcov på andrei.leventcov@zehndergroup.com.

När bättre inomhusklimat är det primära målet

Exvents auktoriserade entreprenör, Energima, har vuxit till en ledande inomhusklimat- och energieffektivitetskoncern i Norge, med fokus på servicekontrakt och långsiktiga kundrelationer. Vi intervjuade Sebastian Bruhn från Energima Bolig Service om deras hemlighet till framgång på marknaden.

Energima, som grundades 2003, har som drivkraft att alltid leverera marknadens bästa lösningar. Utan tvekan har denna strategi varit mycket framgångsrik då Energima-koncernen idag består av totalt 40 företag. En av dessa är Energima Bolig Service, som specialiserat sig på värme-, ventilations- och kyltjänster för bostadshus och bostadsrättsföreningar.

– Vi har specialiserade företag som gör nybyggnation/renoveringar och service inom Energima-koncernen. Det är uppenbart att personal behöver annan kompetens i serviceverksamheten än på byggarbetsplatser. När du arbetar inom tjänstesektorn måste du också vara kreativ och kunna lösa olika problem för fastighetsägare, säger Sebastian Bruhn, serviceingenjör för Energima Bolig Service.

Bra valuta för pengarna

Sebastian Bruhn påminner om att det i Norge sedan 2010 är lagstadgat att alla nya lägenheter ska ha ventilation. Detsamma gäller när en äldre lägenhet helrenoveras. Detta har naturligtvis påverkat hela marknaden för byggtjänster. Nuförtiden, när somrarna blir varmare, finns också ett växande intresse för kylning.

– Vi har samarbetat med Exvent och Enervent Zehnder i cirka 10 år. De har enastående service, så det har verkligen varit ett enkelt val för oss. Dessutom är Exvents produkter mer premium än många andra på marknaden. Vi vill ge våra egna kunder den bästa servicen och de bästa produkterna, inte nödvändigtvis det billigaste priset. Jag skulle hellre kalla det bra valuta för pengarna.

Enligt Sebastian Bruhn har Exvent ett no-nonsens och realistiskt förhållningssätt när det kommer till testning och certifiering av aggregaten.

– Vi vet att vi kan lita på Exvents löften om sina egna produkter. Detta är oerhört viktigt för oss som professionell kund. För oss är det också viktigt att veta att om något går fel får vi snabbt hjälp av tillverkaren. Med en sådan partner behöver vi inte bråka med våra kunder. Nöjda kunder är trots allt det gemensamma målet för oss alla.

Pricken över i:et är viktigt

Exvents aggregat har en roterande värmeväxlare, vilket är den mest energieffektiva tekniken på marknaden. Förutom hög värmeåtervinning ger aggregaten även kylåtervinning på sommaren. Hur viktigt är detta i Norge?

– Det är klart att tekniken spelar roll. Ändå tror jag att det är helhetsupplevelsen som skiljer produkterna åt. Det är kvaliteten på produkten som betyder mest för norska kunder, tillsammans med lång livslängd. Exvents aggregat har ett gediget hölje och bättre isolering. Produkterna tillverkas i Finland, vilket naturligtvis är en fördel.

Och slutligen. Vad är hemligheten bakom Energimas framgång?

– Vårt folk. Vi tar hand om våra anställda. Vi har en låg hierarki där alla behandlas lika. Det är så den bästa kundservicen skapas, bekräftar Sebastian Bruhn.